Indian Constitution MCQ | Free Online Practice and Test

Indian Constitution MCQ | Free Online Practice and Test

Indian Constitution MCQ | Free Online Practice and Test for all competitive exams. This is a common section in many competitive exams such as SSC, UPSC,  Railway and other exams.

Indian Constitution covers Citizenship, Fundamental Rights and Duties, Directive Principles of State Policy, The Union Government, Parliament, President, Governor, The Supreme Court, High Court, Elections, Emergency Provisions etc.

Many students learn a lot of books, notes, shot tricks and watch videos to make his and her knowledge strong. Sometimes, A student gets confused at the time of choosing the right answer among the given options. Friends, if you have prepared “Indian Constitutions” then, Have some practices and test …

Let’s have some warm-up questions…

Indian Constitution | Free Practice MCQ 

1. How many freedoms are guaranteed by Article 19 (Right to Freedom)?
अनुच्छेद 19 (स्वतंत्रता का अधिकार) द्वारा कितने स्वतंत्रता की गारंटी है?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
Ans: C

2. Which committee made a recommendation that the election commission should be a three-member body?
किस समिति ने एक सिफारिश की थी कि चुनाव आयोग तीन सदस्यीय निकाय होना चाहिए?
A. Tarkunde Committee तारकुंडे समिति
B. Ashok Mehta Committee अशोक मेहता समिति
C. Jeevan Reddy Committee जीवन रेड्डी समिति
D. JP Committee जेपी समिति
Ans: A

3. Which article of Constitution of India deals with “Prohibition of Human Trafficking”?
भारत के संविधान का कौन सा अनुच्छेद “मानव तस्करी के निषेध” से संबंधित है?
A. Article 21 अनुच्छेद 21
B. Article 22 अनुच्छेद 22
C. Article 23 अनुच्छेद 23
D. Article 24 अनुच्छेद 24
Ans: C

4. Under which act, the legislative council was given the power of discussing the budget in the British Indian Parliament?
किस अधिनियम के तहत, विधान परिषद को ब्रिटिश भारतीय संसद में बजट पर चर्चा करने की शक्ति दी गई थी?
A. Indian Councils Act, 1861 भारतीय परिषद अधिनियम, 1861
B. Government of India Act, 1858 भारत सरकार अधिनियम, 1858
C.Indian Councils Act, 1892 इंडियान काउंसिल एक्ट, 1892
D. Government of India Act, 1909 भारत सरकार अधिनियम, 1909
Ans: C

5. Who decides that there should be a Legislative Council in the state or not?
कौन तय करता है कि राज्य में एक विधान परिषद होनी चाहिए या नहीं?
A. President राष्ट्रपति
B. Governor राज्यपाल
C. Legislative Assembly विधान सभा
D. Chief Minister मुख्यमंत्री
Ans: C

Keep Going You are doing Well…

6. Which of the following is the largest Lok Sabha constituency of India in terms of Area?
क्षेत्रफल की दृष्टि से निम्नलिखित में से कौन भारत का सबसे बड़ा लोकसभा क्षेत्र है?
A. Sikkim सिक्किम
B. Ladakh लद्दाख
C. Nagaland नागालैंड
D. Kutch कच्छ
Ans: B

7. The concept of privy purse and privileges of the Rulers of the former Indian States was terminated through:
पूर्व भारतीय राज्यों के शासकों के प्रिवी पर्स और विशेषाधिकारों की अवधारणा को समाप्त किया गया:
A. Twenty-one Amendment Act इक्कीसवाँ संशोधन अधिनियम
B. Twenty-sixth Amendment Act छब्बीसवाँ संशोधन अधिनियम
C. Fifty-second Amendment Act पचासवां संशोधन अधिनियम
D. Thirteen Amendment Act तेरह संशोधन अधिनियम
Ans: B

8. Who has the power to remove the President of India?
भारत के राष्ट्रपति को हटाने की शक्ति किसके पास है?
A. Parliament संसद
B. Lok Sabha लोकसभा
C. Rajya Sabha राज्यसभा
D. Chief Justice of India भारत के मुख्य न्यायाधीश
Ans: A

9. Who said that – India is an indestructible Union of destructible states?
किसने कहा कि – भारत विनाशकारी राज्यों का एक अविनाशी संघ है
A. Jawaharlal Nehru जवाहरलाल नेहरू
B. B R Ambedkar बी आर अम्बेडकर
C. Sardar Valabbahi Patel सरदार वल्लभाई पटेल
D. Dr. Rajendra Prasad डॉ राजेंद्र प्रसाद
Ans: B

10. Who has been given the power to enforce the Fundamental Rights by the Constitution of India?
भारत के संविधान द्वारा मौलिक अधिकारों को लागू करने की शक्ति किसे दी गई है?
A. Parliament संसद
B. President राष्ट्रपति
C. Supreme Court and High Courts सर्वोच्च न्यायालय और उच्च न्यायालय
D. All Courts of India भारत के सभी न्याया
Ans: C

Indian Constitution | Free MCQ Test Details

Indian Constitution Free MCQ Test Details

Exam Practice NameIndian Constitution
Number of Sets2
Number of Questions20 X 2 = 40
Type of QuestionsMULTIPLE CHOICE
LanguagesEnglish / Hindi

Are you ready for this exam practice?

Indian Constitution MCQ Quiz Set-1

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

Indian Constitution MCQ Quiz Set-1

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

We hope you enjoyed “Indian Constitution”. Now the practice is over. But before ending this practice of “Indian Constitution”. It is our request, Please share the “Indian Constitution MCQ” question link with your friends on social media.

Keep practising to crack the exams. Best of luck for exams.

Friends, If you have any suggestion as feedback then E-mail us: info.examswrestlers@gmail.com

Click on the button to Like our page on Facebook:- 

Subscribe Exams’ Wrestlers Channel:- 

Click here to Follow Exams’ Wrestlers on twitter:- Exams' Wrestlers Twitter Account