Indian Art and Culture | Free Online Test and Practice

Indian Art and Culture | Free Online Test and Practice

“Indian Art and Culture” is a common chapter in many competitive exams such as SSC, Bank, UPSC  and other exams. Many students learn a lot of vocabularies to make his and her “Indian Art and Culture” strong. Sometimes, A student gets confused at the time of choosing the right answer among the given options.

Tip to solve Indian Art and Cultures questions: A student must read 6th to 12th Class NCERT history books to find out the correct answer.

Let’s have some warm-up practise questions before taking online tests…

1. In which city of Rajasthan is the elephant festival celebrated annually?
राजस्थान के किस शहर में हाथी उत्सव प्रतिवर्ष मनाया जाता है?
A. Jaipur जयपुर
B. Jodhpur जोधपुर
C. Bundi बूंदी
D. Ajmer अजमेर
Ans: A

2. Present Gurmukhi, Dogri and Sindhi scripts have developed from which among the following scripts?
वर्तमान गुरमुखी, डोगरी और सिंधी लिपियाँ किस लिपि से विकसित हुई हैं?
A. Brahmi Script ब्राह्मी लिपि
B. Dev Nagari Script देव नागरी लिपि
C. Sarada script सारदा लिपि
D. Kushana Script कुषाण लिपि
Ans: C

3. Which state Government gives the Basava Puraskara?
बसवा पुरस्कार किस राज्य की सरकार देती है?
A. Karnataka कर्नाटक
B. Kerala केरल
C. Tamil Nadu तमिलनाडु
D. Odisha ओडिशा
Ans: A

4. As per Indian Mythology, Dhumravarna is an incarnation of _______?
भारतीय पौराणिक कथाओं के अनुसार, धूम्रवर्ण _______ का अवतार हैं?
A. Brahma ब्रह्मा
B. Vishnu
C. Shiva
D. Ganesha
Ans: D

5. Which among the following is the oldest surviving rock-cut cave in India ?
निम्नलिखित में से कौन भारत में सबसे पुरानी जीवित रॉक-कट गुफा है?
A. Ajanta Caves अजंता की गुफाएं
B. Ellora Caves एलोरा की गुफाएँ
C. Uday Giri Caves उदय गिरी गुफाएं
D. Barabar Caves बराबार गुफाएँ
Ans: D

Doing Well, Let’s have a few more questions.

6. In which state of India, Yakshagana, a dance drama is popular
भारत के किन राज्य में, यक्षगान, एक नृत्य नाटक लोकप्रिय है
A. Madhya Pradesh मध्य प्रदेश
B. Karnataka कर्नाटक
C. Andhra Pradesh आंध्र प्रदेश
D. Bihar बिहार
Ans: B

7. What is the earlier name of “Leh Singhe-Khababs Festival”?
“लेह सिंघे-खब्बास महोत्सव” का पहले का नाम क्या है?
A. Assam Festival असम महोत्सव
B. Nagaland Darshan नागालैंड दर्शन
C. Sindhu Darshan सिंधु दर्शन
D. Tripura Festival त्रिपुरा महोत्सव
Ans: C

8. “Matrimandir” is located in………. .
“मातृमंदिर” ………. में स्थित है।
A. Pondicherry पांडिचेरी
B. Chennai चेन्नई
C. Surat सूरत
D. Indore इंदौर
Ans: A

9. The temple of Osian, near Jodhpur was built by _______?
जोधपुर के पास ओसियन का मंदिर _______ द्वारा बनाया गया था?
A. Pratiharas प्रतिहार
B. Solanki सोलंकी
C. Chauhanas चौहान
D. Parmarasपरमार
Ans: A

10. “Temple of the Emerald Buddha” is located in which country?
“एमराल्ड बुद्ध का मंदिर” किस देश में स्थित है?
A. Taiwan
B. China
C. Malaysia
D. Thailand
Ans: D

Indian Art and Culture | Online Test  Details

Indian Art and Culture Free online Test

Exam Practice NameIndian Art and Culture
Number of Questions20
Type of QuestionsMULTIPLE CHOICE
LanguagesEnglish / Hindi

Are you ready for this exam practice?

Indian Art and Culture Free Online Quiz Set-1

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

 Free Online Quiz Set-2

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

We hope you enjoyed “Indian Art and Culture | Free Online Test”. Now the practice is over. But before ending this practice of this topic. It is our request, Please share those questions link with your friends on social media.

Friends, If you have any suggestion as feedback then E-mail us: info.examswrestlers@gmail.com

Click on the button to Like our page on Facebook:- 

Subscribe Exams’ Wrestlers Channel:- 

Click here to Follow Exams’ Wrestlers on twitter:- Exams' Wrestlers Twitter Account