History GK | Free Online Test in Hindi and English

History GK | Free Online Test in Hindi and English

“History GK | Free Online Practice and Test for all competitive exams. This is a common section in many competitive exams such as SSC, UPSC,  Railway and other exams. Many students learn a lot of books, notes, shot tricks and watch videos to make his and her knowledge strong. Sometimes, A student gets confused at the time of choosing the right answer among the given options. Friends, if you have prepared “History GK” then, Have some practices of

Ancient History GK

Ancient History

“Ancient History GK” covers Pre-Historic Period, Historic Period, Civilizations of Harappa and Mohenjo Daro, Scripts, Cultures, Pre- Mauryan and Mauryan Age and Gupta and Post Gupta Age their religious developments, art & architecture, trade, literary sources, administration, inscriptions, rulers etc. Friends, if you have prepared “History GK” then, Have some practices of “Ancient History GK”.

Let’s have some warm-up questions…

1. The daughter who milks animals in the Vedic period was known as…
वैदिक काल में जानवरों को दूध निकलने वाली कन्या को……… कहा जाता था।
A. Kubha कुभा
B. Duhitra दुहित्र
C. Dugdhvahini दुग्धावाहिनी
D. Sardha सरधा
Ans: B

2. Where were the rhymes of Rigveda composed?
ऋग्वेद के छंद की रचना कहाँ की गई थी?
A. Punjab पंजाब
B. Gujarat गुजरात
C. Madhya Pradesh मध्य प्रदेश
D. Uttar Pradesh उत्तर प्रदेश
Ans: A

3. Who was the first Indian ruler who had territory outside India?
पहला भारतीय शासक कौन था जिसका भारत से बाहर का क्षेत्र था?
A. Ashoka अशोक
B. Chandragupta Maurya चंद्रगुप्त मौर्य
C. Kanishka कनिष्क
D. Pushyamitra Shunga पुष्यमित्र शुंग
Ans: C

4. Which king started the organization of Kumbh fair at Allahabad?
इलाहाबाद में कुंभ मेले का आयोजन किस राजा ने शुरू किया था?
A. Harshavardhana हर्षवर्धन
B. Dhruvasena II ध्रुवसेना द्वितीय
C. Narshimhvarman नृसिंहवर्मन
D. Pushyamitra Shunga पुष्यमित्र शुंग
Ans: A

5. Which among the following Kavya of Sanskrit, which deals with court procedure and administration power of Chandragupta Maurya?
संस्कृत के निम्नलिखित काव्य में, चंद्रगुप्त मौर्य की अदालती प्रक्रिया और प्रशासन शक्ति से संबंधित कौन सा काव्य है?
A. Mrichhakatika मृच्छकटिका
B. Ritusamhara ऋतुसंहार
C. Kumarasambhava कुमारसम्भव
D. Mudrarakshahsa मुद्रराक्षःसा
Ans: D

Ancient History GK MCQ Exam Details

Exam Practice NameAncient History
Number of Questions20
Number of Sets2
Type of QuestionsMULTIPLE CHOICE
LanguagesEnglish / Hindi

 

Ancient History MCQ Quiz Set-1 

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

Ancient History MCQ Quiz Set-2 

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

We hope you enjoyed the “Ancient History GK”. But the practice is not over. But before moving to the Next section “Medieval History GK”. Please share “History GK” question link with your friends on social media.

Medieval History GK

Medieval History

“Medieval History GK” covers early medieval India, Rise of Rajputs, Emergence of Provincial Kingdom, Delhi Sultanate, Mughal empire. Friends, if you have prepared “History GK” then, Have some practices of “Medieval History GK“.

Let’s have some warm-up questions…

1. Who was the author of Kitab-ul-Hind?
किताब-उल-हिंद के लेखक कौन थे?
A. Abu Said अबू सईद ने
B. Abul Fazl अबुल फजल
C. Firdausi फिरदौसी
D. AI-Beruni अल -बरुनी
Ans: D

2. Who was the founder leader of Muslim Faqirs?
मुस्लिम फकीरों के संस्थापक नेता कौन थे?
A. Majnun Shah मजनूं शाह
B. Dadu Mian दादू मियां
C. Moinuddin Chishti मोइनुद्दीन चिश्ती
D. Muhammad al-Yaqoubi मुहम्मद अल-यक़ुबी
Ans: A

3. What was the valid reason for the decline in trade and commerce in the post-Mughal period?
उत्तर मुग़ल काल में व्यापार और वाणिज्य में गिरावट का इन में से एक वैध कारण क्या था?
A. Deterioration in law and order situation
कानून और व्यवस्था की स्थिति में गिरावट
B. Imposed taxes on old routes of trade
व्यापार के पुराने मार्गों पर लगाए गए कर
C. Abuse of trade licence by European companies
यूरोपीय कंपनियों द्वारा व्यापार लाइसेंस का दुरुपयोग
D. The other Dynasty became strong.
अन्य राजवंश मजबूत हुए।
Ans A

4 . The term ‘Khalisa’ in the Sultanate and Mughal periods used for.
सल्तनत और मुगल काल में ‘खलीसा’ शब्द का प्रयोग किया गया था?
A. Crown lands शाही ज़मीन
B. Lands owned by the Sufi establishment सूफी प्रतिष्ठान के स्वामित्व वाली ज़मीन
C. Lands revenue which was directly deposited in the imperial treasury
वह ज़मीन जिसका राजस्व सीधे शाही खजाने में जमा किया जाता था।
D. Land revenue which was assigned to the nobles for maintaining troops वह ज़मीन जिसका राजस्व सैनिकों को बनाए रखने के लिए रईसों को सौंपा गया था
Ans: D

5. Tax on plunder during war in the Sultanate period known as…
सल्तनत काल में युद्ध के दौरान लूट पर कर के रूप में ……. जाना जाता था। 
A. Ushr अर्श
B. Jizya जज़िया
C. Khums ख़ुम्स
D. Zakat ज़कात
Ans: C

Medieval History GK MCQ Exam Details

Exam Practice NameMedieval History
Number of Questions20
Number of Sets2
Type of QuestionsMULTIPLE CHOICE
LanguagesEnglish / Hindi

Medieval History MCQ Quiz Set-1

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

Medieval History MCQ Quiz Set-2 

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

We hope you enjoyed “Medieval History”. But the practice is not over. But before moving to the Next section “Modern History”. Please share “History GK” question link with your friends on social media.

Modern History

Modern History

“Modern history” covers the history of 1850 onwards. Major parts of this history are the British Rule in India, Maratha Administration, Punjab Sikh warriors, Mysore state, Bangal, Hyderabad, Dutch, Portugal, French. if you have prepared “History GK” then, Have some practices of “Modern History“.

Let’s have some warm-up questions…

1. In what way did the early nationalists undermine the moral foundations of British rule with great success?
किस तरह शुरुआती राष्ट्रवादियों ने बड़ी सफलता के साथ ब्रिटिश शासन की नैतिक नींव को कमजोर किया?
A. By their agitation for Constitutional reforms.
संवैधानिक सुधारों के लिए उनके आंदोलन द्वारा
B. Demand complete freedom
पूर्ण स्वतंत्रता की मांग
C. Founded the political parties and fought election
राजनीतिक दलों की स्थापना की और चुनाव लड़ा
D. They opposed the British education system
उन्होंने ब्रिटिश शिक्षा प्रणाली का विरोध किया
Ans: A

2 . Which of the following newspaper was started by Annie Besant?
एनी बेसेंट ने निम्नलिखित में से कौन सा अखबार शुरू किया था?
A. The Indian Revolution द इंडियन रेवोलुशन्स
B. The Theosophical Agenda द थियोसोफिकल एजेंडा
C. The New Indian Era द न्यू इंडियन एरा
D. New India न्यू इंडिया
Ans: D

3. Who among the following was the real founder of the Aligarh Muslim University?
निम्नलिखित में से कौन अलीगढ़ मुस्लिम विश्वविद्यालय का वास्तविक संस्थापक था?
A. Nawab Salimullah नवाब सलीमुल्लाह
B. Syed Ahmad Khan सैयद अहमद खान
C. Hasrat Mohani हसरत मोहानी
D. Muhammad Ali Jinnah मुहम्मद अली जिन्ना
Ans: B

4. When was the famous Resolution on non-cooperation was adopted by the Congress?
असहयोग पर प्रसिद्ध प्रस्ताव कांग्रेस द्वारा कब अपनाया गया था

A. September 1920 Calcutta
B. December 1922 Gaya
C. October 1924 Belgaum
D. November 1925 Kanpur
Ans: A

5. Why was the Khilafat Movement started?
खिलाफत आंदोलन क्यों शुरू किया गया था?
A. The injustice was done in Egypt मिस्र में हुआ अन्याय
B. The injustice was done in Arabia अरब में हुआ अन्याय
C. The injustice was done in Persia फारस में हुआ अन्याय
D. The injustice was done to Turkey तुर्की में हुआ अन्याय
Ans: D

Modern History GK MCQ Exam Details

Exam Practice NameModern History
Number of Questions20
Number of Sets2
Type of QuestionsMULTIPLE CHOICE
LanguagesEnglish / Hindi

Modern History MCQ Quiz Set-1

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

Modern History MCQ Quiz Set-1

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.


We hope you enjoyed “Modern History”. But the practice is not over. But before moving to the Next section “World History”. Please share “History GK” question link with your friends on social media.

World History

World History

“World history” covers a vast area of history. Major parts of this history are the Industrial Revolution, World wars, Redraw of national boundaries, American Revolution, Russian Revolution, French Revolution, Imperialism, Nazism, Fascism, Unification of Italy, Bi-Polar World and Cold War, Unification of Germany, Uni-Polar World, Disintegration of USSR. if you have prepared “History GK” then, Have some practices of “Worlds History“.

Let’s have some warm-up questions…

1. The Industrial Revolution in Britain got a fillip because of……
ब्रिटेन में औद्योगिक क्रांति को……….. की वजह से बढ़ावा मिला था।
A. The commercialisation of crop production in India
भारत में फसल उत्पादन का व्यवसायीकरण
B. The drain of wealth from India to Great Britain
भारत से ग्रेट ब्रिटेन को धन की निकासी
C. The ruin of the cottage industry in India
भारत में कुटीर उद्योग का विनाश
D. Famine in India
भारत में अकाल
Ans: B

2. Revolt of the Netherlands is also called……….
नीदरलैंड के विद्रोह को ……… भी कहा जाता है।
A. The War of – Roses
B. The Hundred Year’s War
C. The Eighty Years’ War
D. The Six year’s Wars
Ans: C

3. Fabian socialism emerged first in……..
फैबियन समाजवाद पहली बार …… में उभरा।
A. India भारत
B. Great Britain ग्रेट ब्रिटेन
C. China चीन
D. Russia रूस
Ans: B

4. In America, the Bill of Rights was added to the Federal Constitution largely at the instance of…….
अमेरिका में, बिल ऑफ राइट्स संघीय संविधान में …… के ज़ोर देने से जोड़ा गया था।
A. Thomas Jefferson थॉमस जेफरसन
B. George Washington जॉर्ज वाशिंगटन
C. Thomas Woodrow Wilson थॉमस वुडरो विल्सन
D. Benjamin Franklin बेंजामिन फ्रैंकलिन
Ans: A

5. When was the ‘Declaration of Rights’ drafted for American Independence?
अमेरिकी स्वतंत्रता के लिए ‘अधिकारों की घोषणा’ का मसौदा कब तैयार किया गया था?
A. 1771
B. 1775
C. 1776
D. 1778

World History GK MCQ Exam Details

Exam Practice NameWorld History
Number of Questions20
Number of Sets2
Type of QuestionsMULTIPLE CHOICE
LanguagesEnglish / Hindi

World History MCQ Quiz Set-1

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

World History MCQ Quiz Set-2

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

We hope you enjoyed “World History”. Now the practice is over. But before ending this practice of “World History”. It is our request, Please share “History GK” question link with your friends on social media.

We hope you enjoyed “History GK” practice. Keep practising to crack the exams. Best of luck for exams.

Friends, If you have any suggestion as feedback then E-mail us: info.examswrestlers@gmail.com

Click on the button to Like our page on Facebook:- 

Subscribe Exams’ Wrestlers Channel:- 

Click here to Follow Exams’ Wrestlers on twitter:- Exams' Wrestlers Twitter Account