Geography MCQ | Free Online Practice and Test

Geography MCQ | Free Online Practice and Test

Geography MCQ | Free Online Practice and Test for all competitive exams. This is a common section in many competitive exams such as SSC, UPSC,  Railway and other exams. Many students learn a lot of books, notes, shot tricks and watch videos to make his and her knowledge strong. Sometimes, A student gets confused at the time of choosing the right answer among the given options. Friends, if you have prepared “Geography MCQ” then, Have some practices of

Physical Geography | Free Online Practice and Test

Physical Geography Free Online Practice and Test

Physical Geography is a branch of natural science. It covers the study of processes and patterns in the natural environment such as the atmosphere, hydrosphere, biosphere, and geosphere. Physical Geography also covers the cultural or built environment and human geography. Friends, if you have prepared Geography then, Have some practices of “Physical Geography”.

Let’s have some Physical Geography Free warm-up Practice Quiz…

1. How many main Tropical cyclone warning centres are there in the world?
दुनिया में कितने मुख्य उष्णकटिबंधीय चक्रवात चेतावनी केंद्र हैं?
A. 4
B. 2
C. 8
D. 6
Ans: D

2. Sun Eclipse occurs on…..?
सूर्य ग्रहण ….. पर होता है?
A. Full-Moon पूर्णिमा
B. Harvest Moon शरद पूर्णिमा
C. New Moon नव्या चन्द्रमा
D. Either Full Moon or Half Moon या तो पूर्णिमा या अर्ध चंद्रमा
Ans: C

3. Who coined the term “geography” for the first time?
“भूगोल” शब्द पहली बार किसने गढ़ा?
A. Plato प्लेटो
B. Aristotle अरस्तू
C. Ptolemy टॉलेमी
D. Eratosthenes एराटोस्थनीज
Ans: D

4. Pedogenesis is the process in which:
पेडोजेनेसिस वह प्रक्रिया है जिसमें:
A. Mountains are formed पहाड़ बनते हैं
B. Soils are formed मिट्टी बनती है
C. Gases are formed गैसें बनती हैं
D. Oceans are formed महासागरों का निर्माण होता है
Ans: B

5. Which of the following rocks is formed by the process of reconstruction?
निम्नलिखित में से कौन सी चट्टानें पुनर्निमाण की प्रक्रिया से बनी हैं?
A. Igneous rocks अग्नि चट्टानें
B. Metamorphic rocks मेटामॉर्फिक चट्टानें
C. Sedimentary rocksअवसादी चट्टानें
D. Limestone चूना पत्थर
Ans: B

Keep Going You are doing Well…

6. Granite is an example of……..:
ग्रेनाइट …….. का एक उदाहरण है:
A. Intrusive igneous rock अंतर्वेधी आग्नेय चट्टान
B. Extrusive igneous rock बहिर्वेधी आग्नेय चट्टान
C. Sedimentary rock अवसादी चट्टान
D. Metamorphic rock कायांतरित चट्टान
Ans: A

7. Which among the following is correct about Sirocco?
सिराको के बारे में निम्नलिखित में से कौन सा सही है?
A. It’s a warm & dry wind. यह गर्म और शुष्क हवा है।
B. It’s a warm & moist wind. यह एक गर्म और नम हवा है।
C. It’s a cold & moist wind. यह एक ठंडी और नम हवा है।
D. It’s a winter wind that blows in the pacific ocean. यह सर्दियों की हवा है जो प्रशांत महासागर में बहती है
Ans: A

8. What are the main criteria for dividing major natural regions of the world?
दुनिया के प्रमुख प्राकृतिक क्षेत्रों को विभाजित करने के लिए मुख्य मानदंड क्या हैं?
A. Temperature, rainfall and vegetation तापमान, वर्षा और वनस्पति
B. Latitudes and Longitudes अक्षांश और देशांतर
C. Atmospheric Pressure and Winds वायुमंडलीय दबाव और हवा
D. All of them सभी
Ans: A

9. Mars appears red because of the presence of the following compounds on its surface?
मंगल अपनी सतह पर निम्नलिखित यौगिकों की उपस्थिति के कारण लाल दिखाई देता है?
A. Copper Oxide कॉपर ऑक्साइड
B. Iron Oxide आयरन ऑक्साइड
C. Copper Sulphide कॉपर सल्फाइड
D. Magnesium Oxide मैग्नीशियम ऑक्साइड
Ans: B

10. How much time does a Sun ray take reaching Earth?
सूर्य की किरण को पृथ्वी तक पहुँचने में कितना समय लगता है?
A. 456 seconds
B. 496 seconds
C. 500 seconds
D. 490 seconds
Ans: B

Physical Geography | MCQ Exam Details

Exam Practice NamePhysical Geography
Number of Sets2
Number of Questions20 X 2 = 40
Type of QuestionsMULTIPLE CHOICE
LanguagesEnglish / Hindi

 

Physical Geography MCQ Quiz Set-1 

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

Physical Geography MCQ Quiz Set-2 

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

We hope you enjoyed the “Physical Geography”. But the practice is not over. But before moving to the Next section “Indian Geography”. Please share “Geography MCQ” question link with your friends on social media.

Indian Geography | Free Online Practice and Test

Indian Geography Free Online Practice and Test

Indian Geography covers the physical position of India, Indian rivers, forest, meteorology, crops, human, biodiversity, land and sea boundaries, metro cities, ports, airports, transport network such as railway, roads, states and capital etc. Friends, if you have prepared Geography then, Have some practices of “Indian Geography”.

Let’s have some Physical Geography Free warm-up Practice Quiz…

1. Which of the following longitudes is the standard meridian of India?
निम्नलिखित में से कौन सा देशांतर भारत का मानक मध्याह्न रेखा है?
A. 82°15′ E
B. 87°30′ E
C. 82°30′ E
D. 85°30′ E
Ans: C

2. Which of the following reason of rainfall during winters in the north-western part of India?
भारत के उत्तर-पश्चिमी भाग में सर्दियों के दौरान वर्षा का निम्नलिखित में से कौन सा कारण है?
A. Cyclonic depression चक्रवाती अवसाद
B. Western disturbances पश्चिमी विक्षोभ
C. Retreating monsoon लौटता मानसून
D. Southwest monsoon दक्षिण पश्चिम मानसून
Ans: B

3. Which of the following factor is characterises by the cold-weather season in India?
भारत में ठंड के मौसम में निम्नलिखित में से कौन सा कारक विशेषता है?
A. Warm days and warm nights गर्म दिन और गर्म रातें
B. Warm days and cold nights गर्म दिन और ठंडी रातें
C. Cool days and cold nights शांत दिन और ठंडी रातें
D. Cold days and warm nights ठंडे दिन और गर्म रातें
Ans: C

4. Which of the geographical term related with the ”piece of sub-continental land that is surrounded by water”?
‘उप-महाद्वीपीय भूमि का टुकड़ा जो पानी से घिरा हुआ है’ का संबंध किस भौगोलिक शब्द से है?
A. Peninsula प्रायद्वीप
B. Gulf खाड़ी
C. Strait स्ट्रेट
D. Island द्वीप
Ans: D

5. Which of the ……….. passes cuts through the Pir Panjal range and links Manali and Leh by road.
पीर पंजाल रेंज में से कौन सा ……….. कट से गुजरता है और मनाली और लेह को सड़क मार्ग से जोड़ता है।
A. Rohtas Pass रोहतास दर्रा
B. Banihal Pass बनिहाल पास
C. Niti Pass नीती पास
D. Nathula Pass नाथुला पास
Ans: A

Keep Going You are doing Well…

6. Which of the following pass has been created by the Indus River?
सिंधु नदी ने निम्नलिखित में से कौन सा पास बनाया है?
A. Rohtas Pass रोहतास दर्रा
B. Nathula Pass नाथुला पास
C. Baralachala Pass बरलाचला दर्रा
D. Banihal Pass बनिहाल पास
Ans: D

7. Which of the following is defined as the northern frontiers of India?
निम्नलिखित में से किसे भारत के उत्तरी सीमाओं के रूप में परिभाषित किया गया है?
A. Himalayan mountain range हिमालय पर्वत श्रृंखला
B. Karakoram Range काराकोरम रेंज
C. Nepal Range नेपाल रेंज
D. China Range चाइना रेंज
Ans: A

8. Which of the following Indian States/UTs witnesses more than 50% tribal population of the total population?
निम्नलिखित में से कौन सा भारतीय राज्य / संघ राज्य क्षेत्र कुल जनसंख्या के 50% से अधिक आदिवासी हैं?
A. Andaman & Nicobar Islands अंडमान और निकोबार द्वीप समूह
B. Dadra & Nagar Haveli दादरा और नगर हवेली
C. Chhatisghar छत्तीसगढ़
D. Lakshadweep लक्षद्वीप
Ans: B

9. Which of the following is India’s oldest oil Refinery in India?
भारत में भारत की सबसे पुरानी तेल रिफाइनरी निम्नलिखित में से कौन सी है?
A. Jamnagar जामनगर
B. Barmer बाड़मेर
C. Digboi डिगबोई
D. Mathura मथुरा
Ans: C

10. Which of the following region is famous for the Asiatic wild Ass?
निम्न में से कौन सा क्षेत्र एशियाई जंगली गधे के लिए प्रसिद्ध है?
A. Rann of Kutch कच्छ का रण
B. Thar थार
C. Sunderbans सुंदरबन
D. Shivalik शिवालिक
Ans: A

Indian Geography | MCQ Exam Details

Exam Practice NameIndian Geography
Number of Sets2
Number of Questions20 X 2 = 40
Type of QuestionsMULTIPLE CHOICE
LanguagesEnglish / Hindi

 

Indian Geography MCQ Quiz Set-1 

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

Indian Geography MCQ Quiz Set-2 

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

We hope you enjoyed “Indian Geography”. But the practice is not over. But before moving to the Next section “World Geography”. Please share “Geography MCQ” question link with your friends on social media.

World Geography | Free Online Practice and TestWorld Geography Free Online Practice and Test

 

World Geography covers the continent, Oceans, forest, meteorology, crops, human, biodiversity, International land and sea boundaries, minerals, metro cities of the worlds, ports, airports, transport network such as railway, roads, etc. Friends, if you have prepared Geography then, Have some practices of “World Geography”.

Let’s have some Physical Geography Free warm-up Practice Quiz…

1. Adelaide is the capital of which of the following territories of Australia?
एडिलेड ऑस्ट्रेलिया के निम्नलिखित में से किस क्षेत्र की राजधानी है?
A. Northern Territory उत्तरी क्षेत्र
B. South Australia दक्षिण ऑस्ट्रेलिया
C. Western Australia पश्चिमी ऑस्ट्रेलिया
D. Queensland क्वींसलैंड
Ans: B

2. “The Eternal City” is a nickname of ________?
“द इटरनल सिटी” ________ का उपनाम है?
A. Rome रोम
B. Madrid मैड्रिड
C. Baku बाकू
D. Cairo काहिरा
Ans: A

3. Which of the following river crosses the equator twice?
निम्नलिखित में से कौन सी नदी भूमध्य रेखा को दो बार पार करती है?
A. The Nile नील
B. Amazon अमेज़ॅन
C. Congo कांगो
D. Ubangi उबांगी
Ans: C

4. Which among the lines is a boundary between France & Germany?
फ्रांस और जर्मनी के बीच कौन सी सीमा है?
A. Siegfried Line सीगफ्रीड लाइन
B. Garfield Line गारफील्ड लाइन
C. Redcliff Line रेडक्लिफ रेखा
D. 49 Parallel / 49 समानांतर
Ans: A

5. KLM airways belong to which of the following countries?
केएलएम वायुमार्ग निम्नलिखित में से किस देश से संबंधित है?
A. Italy इटली
B. The Netherlands नीदरलैंड
C. China चीन
D. Kuwait कुवैत
Ans: B

Keep Going You are doing Well…

6. Mogao Caves are located in which among the following countries?
मोगाओ गुफाएँ निम्नलिखित में से किस देश में स्थित हैं?
A. India भारत
B. China चीन
C. Nepal नेपाल
D. Vietnam वियतनाम
Ans: B

7. Onyx River is located in which among the following continents?
ओनिक्स नदी निम्नलिखित में से किस महाद्वीप में स्थित हैं?
A. Australia ऑस्ट्रेलिया
B. Antarctica अंटार्कटिका
C. North America उत्तरी अमेरिका
D. Europe यूरोप
Ans: B

8. “New Moore” island is located in…….?
“न्यू मूर” द्वीप ……. में स्थित है?
A. Arabian Sea अरब सागर
B. Indian Ocean हिंद महासागर
C. Bay of Bengal बंगाल की खाड़ी
D. Pacific Ocean प्रशांत महासागर
Ans: C

9. Pastoral Farming is usually related to ________?
पैस्टोरल खेती आमतौर पर ________ से संबंधित होती है?
A. Cereal Crops अनाज की फसलें
B. Grazing for livestock पशुओं के लिए चराई
C. Integrated farming एकीकृत खेती
D. Pulses दलहन
Ans: B

10. Savannas are __________
सावन __________ हैं
A. Temperate Grasslands of Africa अफ्रीका के शीतोष्ण घास के मैदान
B. Temperate Grasslands of South America दक्षिण अमेरिका के शीतोष्ण घास के मैदान
C. Tropical Grasslands of Africa अफ्रीका के उष्णकटिबंधीय घास के मैदान
D. Tropical Grasslands of South America अमेरिका के उष्णकटिबंधीय घास के मैदान
Ans: C

World Geography | MCQ Exam Details

Exam Practice NameWorld Geography
Number of Sets2
Number of Questions20 X 2 = 40
Type of QuestionsMULTIPLE CHOICE
LanguagesEnglish / Hindi

 

World Geography MCQ Quiz Set-1 

Instructions:

Total time (minutes) : 20
Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

World Geography MCQ Quiz Set-2 

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

We hope you enjoyed “World Geography”. Now the practice is over. But before ending this practice of “World Geography”. It is our request, Please share “Geography MCQ” question link with your friends on social media.

Geography MCQ | Free Bones Set

Instructions:

Each question carry 1 mark, No negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

 

We hope you enjoyed “Geography MCQ” practice. Keep practising to crack the exams. Best of luck for exams.

Friends, If you have any suggestion as feedback then E-mail us: info.examswrestlers@gmail.com

Click on the button to Like our page on Facebook:- 

Subscribe Exams’ Wrestlers Channel:- 

Click here to Follow Exams’ Wrestlers on twitter:- Exams' Wrestlers Twitter Account