General Science MCQ | Free Online Practice and Test

General Science MCQ | Free Online Practice and Test for all competitive exams. This is a common section in many competitive exams such as SSC, UPSC,  Railway and other exams. This section covers Science in Everyday Life. Many students learn a lot of books, notes, shot tricks and watch videos to make his and her General Science knowledge strong. Sometimes, A student gets confused at the time of choosing the right answer among the given options. To check your knowledge let’s have a piece of practice.

Choose Your Topic…

Biology MCQ | Free Online General Science Practice and Test

Biology MCQ Free Online General Science  Practice and Test

Biology MCQs are very common in SSC, Railway, UPSC and other state govt job exams. This section covers Life Science, Zoology, Botany, Human Body and Environment Issues, Reproduction in organisms, Ecosystem, Biodiversity and Conservation,  etc. Friends, if you have prepared “General Science” well then, Let’s have some practice questions of “Biology MCQ”.

Let’s have some warm-up questions Before taking the exams…

1. In context with biology, which among the following is a Zoophyte?
जीव विज्ञान के संदर्भ में, निम्नलिखित में से कौन एक ज़ोफाइट है?
A. A plant that resembles an animal. एक पौधा जो किसी जानवर जैसा दिखता है।
B. An animal that resembles a plant. एक जानवर जो एक पौधे जैसा दिखता है।
C. A plant that grows on a desert. एक पौधा जो रेगिस्तान पर उगता है।
D. An animal that grows on a plant. एक जानवर जो एक पौधे पर बढ़ता है।
Ans: B

2. In which of the following plants, you can find Leghemoglobin? निम्नलिखित में से किस पौधे में, आप लेगहीमोग्लोबिन पा सकते हैं?
A. Wheat गेहूं
B. Soybean सोयाबीन
C. Potato आलू
D. Peanut मूंगफली
Ans: B

3. Which of the following protects the body against infectious disease?
निम्नलिखित में से कौन संक्रामक बीमारी से शरीर की रक्षा करता है?
A. Leukocytes ल्यूकोसाइट्स
B. Red blood corpuscles लाल रक्त कणिकाएँ
B. Endoplasmic reticulum (ER) एंडोप्लाज्मिक रेटिकुलम (ईआर)
D. Golgi apparatus गोल्गी तंत्र
Ans: A

4. Which among the following is the most common media of pollination in flowers without petals?
पंखुड़ियों के बिना फूलों में परागण का सबसे आम मीडिया निम्न में से कौन सा है?
A. Wind हवा
B. Water पानी
C. Insects कीड़े
D. All of the above उपरोक्त सभी
Ans: A

5. Which among the following is not present in pure sugar?
निम्नलिखित में से कौन शुद्ध चीनी में मौजूद नहीं है?
A. Carbon कार्बन
B. Hydrogen हाइड्रोजन
C. Nitrogen नाइट्रोजन
D. Oxygen ऑक्सीजन
Ans: C

Keep Going, You are doing well…

6.The enzyme “Diastase” is secreted in which among the following?
एंजाइम “डायस्टेस” को निम्नलिखित में से किसमें स्रावित किया जाता है?
A. Oral Cavity कैविटी
B. Stomach पेट
C. Ileum लघ्वान्त्र
D. Duodenum ग्रहणी
Ans: A

7. Fatigue is caused because of formation and depositing of which among the following acids in Muscles?
मांसपेशियों में निम्नलिखित अम्लों में से किसके बनने और जमा होने के कारण थकान होती है?
A. Lactic Acid लैक्टिक एसिड
B. Acetic acid एसिटिक एसिड
C. Citric Acid साइट्रिक एसिड
D. Pyruvic acid पाइरुविक अम्ल
Ans: A

8. Which among the following blood protein regulates the amount of water in plasma?
निम्नलिखित में से कौन सा रक्त प्रोटीन प्लाज्मा में पानी की मात्रा को नियंत्रित करता है?
A. Globulin ग्लोबुलिन
B. Albumin अल्बुमिन
C. Fibrin फाइब्रिन
B. Fibulin फाइबुलिन
Ans: B

9. In which among the following organ, “Bowman’s Capsule” is found?
निम्नलिखित में से किस अंग में “बोमन कैप्सूल” पाया जाता है?
A. Liver जिगर
B. Kidney गुर्दा
C. Heart हृदय
D. Brain मस्तिष्क
Ans: B

10 .Which among the following Vitamin is also known as Tocoferol?
निम्नलिखित विटामिन में से किसको टोकोफेरोल के नाम से भी जाना जाता है?
A. Vitamin D विटामिन डी
B. Vitamin E विटामिन ई
C. Vitamin K विटामिन के
D. Vitamin B विटामिन बी
Ans: B

Biology | MCQ Exam Details

Exam Practice NameBiology
Number of Sets2
Number of Questions20 X 2 = 40
Type of QuestionsMULTIPLE CHOICE
LanguagesEnglish / Hindi

Biology MCQ Quiz Set-1 

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

Biology MCQ Quiz Set-2 

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

We hope you enjoyed “Biology MCQ”. But the practice is not over. But before moving to the Next section “Physics MCQ”. Please share “General Science MCQ” question link with your friends on social media.

Physics MCQ | Free Online General Science  Practice and Test

Physics MCQ Free online Practice and Test

Physics MCQs are very common in SSC, Railway, UPSC and other state govt job exams. This section covers Current, Speed, Light, Lenses, Mirrors, Energy, Waves, Radiation, Atoms, Nuclei, Instalment Name and its uses etc. Friends, if you have prepared “General Science” well then, Let’s have some practice questions of “Physics MCQ”.

Let’s have some warm-up questions Before taking the exams…

1. Electron microscope works on which of the following principles?
इलेक्ट्रॉन माइक्रोस्कोप निम्नलिखित में से किस सिद्धांत पर काम करता है?
A. Optical interference ऑप्टिकल हस्तक्षेप
B. Wave Nature of electrons इलेक्ट्रॉनों की प्रकृति
C. The motion of a charged particle in electromagnetic fields. विद्युत चुम्बकीय क्षेत्रों में आवेशित कण की गति
D. Faraday’s law of Electromagnetic induction फैराडे का विद्युत चुम्बकीय प्रेरण का नियम
Ans: B

2. Who among the following gave the Uncertainty principle?
निम्नलिखित में से किसने अनिश्चितता सिद्धांत दिया?
A. Albert Einstein अल्बर्ट आइंस्टीन
B. Newton न्यूटन
C. Alfred Nobel अल्फ्रेड नोबेल
D. Werner Heisenberg वर्नर हाइजेनबर्ग
Ans: D

3. What is S.I unit for Luminous Intensity?
चमकदार तीव्रता के लिए S.I इकाई क्या है?
A. Mole मोले
B. Ampere एम्पेयर
C. Candela कैंडेला
D. Weber वेबर
Ans: C

4. Which of the following units is NOT used for measuring length?
निम्नलिखित में से किस इकाई का उपयोग लंबाई मापने के लिए नहीं किया जाता है?
A. Astronomical Unit खगोलीय इकाई
B. Light year प्रकाश वर्ष
C. Par sec पार सेक
D. Slug काउंटर
Ans: D

5. The centripetal force and centrifugal force are ______:
केन्द्रक बल और केन्द्रापसारक बल ______ हैं:

A. Equal in magnitude and have the same direction. परिमाण में समान और एक ही दिशा है।
B. Unequal in magnitude and have the same direction. परिमाण में असमान और एक ही दिशा है।
C. Equal in magnitude and have opposite direction. परिमाण में बराबर और विपरीत दिशा है।
D. Unequal in magnitude and have opposite direction. परिमाण में असमान और विपरीत दिशा है।
Ans: C

Keep Going, You are doing well…

6. Ohm is a unit of measuring _________?
ओम _________ को मापने की एक इकाई है?
A. Resistance प्रतिरोध
B. Voltage वोल्टेज
C. Electric Current इलेक्ट्रिक करंट
D. None of the above उपरोक्त में से कोई नहीं
Ans: A

7. Which of the following laws state that the orbits of the planets are ellipses, with the Sun at one focus of the ellipse?
निम्न में से कौन सा नियम बताता है कि ग्रहों की परिक्रमाएं सूर्य के एक ग्रहण पर केंद्रित होने के साथ दीर्घवृत्त हैं?
A. Kepler’s First law केपलर का पहला नियम
B. Kepler’s Second law केप्लर का दूसरा नियम
C. Kepler’s Third law केप्लर का तीसरा नियम
D. None of the above उपरोक्त में से कोई नहीं
Ans: A

8. At sea level, what is the difference between the value of acceleration due to gravity at the poles and at the equator?
समुद्र तल पर, ध्रुवों पर और भूमध्य रेखा पर गुरुत्वाकर्षण के कारण त्वरण के मूल्य में क्या अंतर है?
A. No difference कोई फर्क नहीं
B. 9.8 cm s-2
C. 1.80 cm s-2
D. None of the above उपरोक्त में से कोई नहीं
Ans: C

9. What is the order of distance for interatomic forces to be active?
अणु के बीच बल के सक्रिय होने के लिए दूरी का क्रम क्या है?
A. 10–7 metre
B. 10–8 metre
C. 10–9 metre
D. 10–10 metre
Ans: D

10. What is the device used to measure the flow speed of incompressible called as?
असंगत के प्रवाह की गति को मापने के लिए किस उपकरण का उपयोग किया जाता है?
A. Fado-meter फेदो-मीटर
B. Bernoulli-meter बर्नोली-मीटर
C. Hydro-meter हाइड्रो-मीटर
D. Venturi-meter वेंचुरी-मीटर
Ans: D

Physics | MCQ Exam Details

Exam Practice NamePhysics
Number of Sets2
Number of Questions20 X 2 = 40
Type of QuestionsMULTIPLE CHOICE
LanguagesEnglish / Hindi

Physics MCQ Quiz Set-1 

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

Physics MCQ Quiz Set-2 

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

We hope you enjoyed “Physics MCQ”. But the practice is not over. But before moving to the Next section “Chemistry MCQ”. Please share “General Science MCQ” question link with your friends on social media.

Chemistry MCQ | Free Online General Science  Practice and Test

Chemistry MCQ Free Online General Science  Practice and Test

Chemistry MCQ are very common in SSC, Railway, UPSC and other state govt job exams. This section covers Solid State, Solutions, Electrochemistry, Chemical Kinetics, Surface Chemistry, Chemical Name, Alcohols, Phenols and Ethers, Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids, Amines, Biomolecules, Polymers, Chemistry in Everyday Life etc. Friends, if you have prepared “General Science” well then, Let’s have some practice questions of “Chemistry MCQ”.

Let’s have some warm-up questions Before taking the exams…

1. A Gold Bangles which is 50% pure. Its purity can be alternatively shown as __:
एक सोने की चूड़ियाँ जो 50% शुद्ध होती है। इसकी शुद्धता को वैकल्पिक रूप से __ के रूप में दिखाया जा सकता है:
A. 22 Karat कैरेट
B. 18 Karat कैरेट
C. 16 Karat कैरेट
D. 12 Karat कैरेट
Ans: D

2. Which among the following is a Noble Gas?
निम्नलिखित में से कौन एक नोबल गैस है?
A. Nitrogen नाइट्रोजन
B. Hydrogen हाइड्रोजन
C. Oxygen ऑक्सीजन
D. Helium हीलियम
Ans: D

3. Which among the following is the objective of the Methyl tert-butyl ether (MTBE) mixing with Petroleum?
निम्नलिखित में से कौन सा मिथाइल टर्ट-ब्यूटाइल ईथर (MTBE) का पेट्रोलियम के साथ मिश्रण करने का उद्देश्य है?
A. Raise Octane Number ऑक्टेन नंबर उठाएं
B. Antioxidant Stabilizer एंटीऑक्सीडेंट स्टेबलाइजर
C. Lead Scavenger लीड स्कैवेंजर
D. Fuel Dye ईंधन डाई
Ans: A

4. Which among the following is a major component of Gobar Gas?
निम्नलिखित में से कौन गोबर गैस का एक प्रमुख घटक है?
A. Butane ब्यूटेन
B. Ethane ईथेन
C. LPG एल.पी.जी.
D. Methane मिथेन
Ans: D

5. When Sulphur is heated with rubber, the process is commonly known as?
जब सल्फर को रबर से गर्म किया जाता है, तो इस प्रक्रिया को आमतौर पर किस नाम से जाना जाता है?
A. Hydrodesulfurization हाइड्रोडेसल्फ्युराइज़ेशन
B. Sulphonation सल्फोनेशन
C. Vulcanization वल्केनाइजेशन
D. Galvanization गैल्वनीकरण
Ans: C

Keep Going, You are doing well…

6. Which among the following is “Fool’s Gold”?
निम्नलिखित में से कौन “मूर्ख का सोना” है?
A. Copper Sulphate कॉपर सल्फेट
B. Iron Sulfide आयरन सल्फाइड
C. Brass पीतल
D. Silver Bromide सिल्वर ब्रोमाइड
Ans: B

7. Which of the following relations between Kinetic energy and Potential energy is true about solids?
ठोस के बारे में काइनेटिक ऊर्जा और स्थितिज ऊर्जा के बीच निम्नलिखित में से कौन सा संबंध सही है?
A. Kinetic energy = Potential energy गतिज ऊर्जा = स्थितिज ऊर्जा
B. Kinetic energy > Potential energy गतिज ऊर्जा> स्थितिज ऊर्जा
C. Kinetic energy >> Potential energy गतिज ऊर्जा >> स्थितिज ऊर्जा
D. Kinetic energy < Potential energy गतिज ऊर्जा <स्थितिज ऊर्जा
Ans: D

8. Which of the following element is NOT an alkaline metal?
निम्न में से कौन सा तत्व एक क्षारीय धातु नहीं है?
A. Magnesium मैग्नीशियम
B. Strontium स्ट्रोंटियम
C. Barium बेरियम
D. Beryllium बेरिलियम
Ans: D

9. What is an alloy of mercury with some other metal generally known as?
किसी अन्य धातु के साथ पारा के मिश्र धातु को क्या कहा जाता है?
A. Galveston गाल्वस्टोन
B. Amalgam अमलगम
C. Magnesium मैग्नीशियम
D. Yellow metal पीली धातु
Ans: B

10. Which of the following is correct about Solder?
सोल्डर के बारे में निम्नलिखित में से कौन सही है?
A. It is an alloy of lead and tin. यह सीसा और टिन का मिश्रधातु है।
B. It is used for welding electrical wires together. B. इसका उपयोग विद्युत तारों को एक साथ वेल्डिंग करने के लिए किया जाता है।
C. It has a low melting point. इसमें कम गलनांक होता है।
D. All of the above उपरोक्त सभी
Ans: D

Chemistry | MCQ Exam Details

Exam Practice NameChemistry
Number of Sets2
Number of Questions20 X 2 = 40
Type of QuestionsMULTIPLE CHOICE
LanguagesEnglish / Hindi

 

Chemistry MCQ Quiz Set-1 

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

Chemistry MCQ Quiz Set-2 

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

We hope you enjoyed “Chemistry MCQ”. Now the practice is over. But before ending this practice of “Chemistry MCQ”. It is our request, Please share the “General Science MCQ” question link with your friends on social media.

We hope you enjoyed the “General Science MCQ” practice. Keep practising to crack the exams. Best of luck for exams.

Friends, If you have any suggestion as feedback then E-mail us: info.examswrestlers@gmail.com

Click on the button to Like our page on Facebook:- 

Subscribe Exams’ Wrestlers Channel:- 

Click here to Follow Exams’ Wrestlers on twitter:- Exams' Wrestlers Twitter Account