Banking Marketing MCQ | Free Online Practice and Test

0
46
views
Banking Marketing MCQ Free Online Test and Practice

Banking Marketing MCQ | Free Online Practice and Test

“Banking-Marketing MCQ” for competitive exams. This is a common section in many competitive exams such as IBPS, SBI and Insurance Sectors Jobs. Many students learn a lot of books, notes, shot tricks and watch videos to make his and her knowledge strong. Sometimes, A student gets confused at the time of choosing the right answer among the given options. Friends, if you have prepared “Banking Marketing” then, Have some practice…

Banking Marketing MCQ | Free Online Practice

Banking Marketing Free Online MCQ Practice

1. Foreign Exchange is also called as ………?
विदेशी मुद्रा विनमय को ……… भी कहा जाता है?
A. Domestic Monetary Unit घरेलू मौद्रिक इकाई
B. Foreign Monetary Unit विदेशी मुद्रा इकाई
C. International Monetary Unit अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा इकाई
D. Foreign Exchange Monetary Unit विदेशी मुद्रा विनमय इकाई
Ans: B

2. Personal Loans are also called as by which of the following names?
पर्सनल लोन को निम्नलिखित में से किस नाम से भी पुकारा जाता है?
A. Signature Loans हस्ताक्षर ऋण
B. Unsecured Loans असुरक्षित ऋण
C. Consumer Loans उपभोक्ता ऋण
D. All of the Above उपरोक्त सभी
Ans: D

3. Venture Loans are __________ .
वेंचर लोन __________ हैं।
A. Startup Loans स्टार्टअप लोन
B. Long-term Loans दीर्घकालिक ऋण
C. Bad Loans बैड लोन
D. High-Interest Loans उच्च ब्याज ऋण
Ans: A

4. In which year the Royal Commission on Indian Currency and Finance recommended the creation of a central bank for India?
किस साल भारतीय मुद्रा और वित्त पर रॉयल कमीशन ने भारत के लिए एक केंद्रीय बैंक बनाने की सिफारिश की?
A.1924
B. 1928
C. 1926
D. 1930
Ans: C

5. Why were Banks nationalised in India?
भारत में बैंकों का राष्ट्रीयकरण क्यों किया गया?
A. To borrow money from The World Bank
B. To follow the IMF guidelines
C. To provide the government of India more control of credit delivery
D. To prevent banks from going bankrupt. बैंको को दीवालिया होने से रोकने के लिए
Ans: C

You are doing well, Keep Going…

6. What is the name of the central bank of Germany?
जर्मनी के केंद्रीय बैंक का क्या नाम है?
A. Reserve Bank of Germany. रिजर्व बैंक जर्मनी
B. Deutsche Bundesbank ड्यूश बुंडेसबैंक
C. Euro Bank यूरो बैंक
D. None of These इनमें से कोई नहीं
Ans: B

7. Which of the following name is used to refer to the RBI?
निम्नलिखित में से किस नाम का उपयोग आरबीआई को संदर्भित करने के लिए किया जाता है?
A. Reserve Street रिजर्व स्ट्रीट
B. Credit Street क्रेडिट स्ट्रीट
C. Mint Street मिंट स्ट्रीट
D. Banks Street बैंक्स स्ट्रीट
Ans: C

8. Where was the first printing press for banknotes setup in India?
भारत में बैंक नोट सेटअप के लिए पहला प्रिंटिंग प्रेस कहाँ था?
A. Devaas देवास
B. Pune पुणे
C. Mumbai मुंबई
D. Nasik नासिक
Ans: D

9. On which program is UPI built ?
यूपीआई किस कार्यक्रम पर बनाया गया है?
A. IMPS
B. NEFT
C. RBI
D. None of the above उपरोक्त में से कोई नहीं
Ans: A

10. Which one among the following has not started commercial banking?
निम्नलिखित में से किसने वाणिज्यिक बैंकिंग शुरू नहीं की है?
A. IDBI आईडीबीआई
B. SIDBI सिडबी
C. NABARD नाबार्ड
D. Rural Bank ग्रामीण बैंक
Ans: B

Banking Marketing MCQ |  Free Online Test Details

Banking Marketing Free Online MCQ Test Details

Exam Practice NameBanking Marketing
Number of Sets2
Number of Questions2 X 20 = 40
Type of QuestionsMULTIPLE CHOICE
LanguagesEnglish / Hindi

Are you ready for the Test?

Banking Marketing MCQ Quiz Set-1

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

Banking Marketing MCQ Quiz Set-2

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

We hope you enjoyed “Banking-Marketing MCQ”. Now the practice is over. But before ending the MCQ. It is our request, Please share “Banking-Marketing MCQ” question link with your friends on social media.

Keep practising to crack the exams. Best of luck for exams.

Friends, If you have any suggestion as feedback then E-mail us: info.examswrestlers@gmail.com

Click on the button to Like our page on Facebook:- 

Subscribe Exams’ Wrestlers Channel:- 

Click here to Follow Exams’ Wrestlers on twitter:- Exams' Wrestlers Twitter Account

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here