Average | Free Online Test and Practice

0
98
views
Average Free online test and practice

Average | Free Online Test and Practice

Average | Free Online Test and Practice  for all competitive exams. This is a common chapter in many competitive exams such as SSC, Bank, UPSC  and other exams. Many students practice a lot of Average Formula and Questions to make his and her calculation strong. Sometimes, A student gets confused at the time of choosing the right answer among the given options.

Tip to solve an average question: A smart student must learn not only the basic formula but also shot tricks. Use either Basic Techniques or Short Cut Trick to finding out the correct answer.

Average | Basic Formulas

Average Maths Formula

Average | Practice Quiz 

Average Free Practice Questions

Practice Quiz -1

Virat had an average of 65 runs in 9 innings. In the tenth innings, he scored 200 runs, so tell him how much his average has increased……
विराट का 9 पारियों का औसत 65 रन था। दसवीं पारी में, उसने 200 रन बनाए, तो बताओ उसके औसत में कितनी वृद्धि हुई …
A. 22.23
B. 13.5
C. 20
D. None of These इनमें से कोई नहीं
Ans: B

Solution
Total score for 65 innings = 65×9 = 585
Total score after 10th innings = 585 + 200 = 785
So, the new average is 785/10= 78.5
So, the increment is = 785 – 585= 13.5

Practice Quiz -2

In a Restaurant, the tariff for every odd date is ₹1000 and for even dates is ₹ 2000. If the man paid a total of ₹ 30000 in all. For how many days did he take food in the Restaurant given that the first day is 5th date of the month?
एक रेस्तरां में, हर विषम तारीख के लिए टैरिफ ₹ 1000 रुपये है और सम तारीखों के लिए ₹ 2000. यदि आदमी ने कुल ₹ 30000 का भुगतान किया। तो बताओ व्यक्ति ने कितने दिन रेस्तरां में भोजन लिया था यदि महीने का पहला दिन 5 तारीख है?
A. 50
B. 20
C. 40
D. 60
Ans: B

Solution
Total tariff = ₹ 30000
So, for odd dates (5th, 7th, and so on) = ₹ 1000
And for even dates (6th, 8th and so on) = ₹ 2000
So, the average amount of money for 2 days is = (1000+2000)/2= ₹ 1500.
The total amount paid = ₹ 30000
So, the number of days he stayed in the hotel = 30000/1500= 20.

Practice Quiz -3

There are 14 people in a family and the average age of all the family members is 30 years. A new baby born in a family, After 4 years what will be the average age of all family members?
एक परिवार में 14 लोग हैं और परिवार के सभी सदस्यों की औसत आयु 30 वर्ष है। परिवार में 4 साल बाद एक नए बच्चे का जन्म होता है तो, परिवार के सदस्यों की औसत आयु क्या होगी?
A. 30 years
B. 35 years
C. 32 years
D. 33 years
Ans: C

Solution
The total age of all family members = 30×14=420
New baby born and after 4 years the total age of all the members = 420+15×4 = 420+60=480
Required Average = 480/15 = 32 years

Practice Quiz -4

In The Board exam of 100 marks, the average marks of a class of 40 students are 76. If the top 3 scorers of the class leave, the average score falls down by 1. If the other two toppers except “the highest topper scored not more than 85. “then what is the minimum score the topper can score?
100 अंकों की बोर्ड परीक्षा में, 40 छात्रों की कक्षा के औसत अंक 76 हैं। यदि कक्षा के शीर्ष 3 टॉपर के अंक निकलते हैं, तो औसत में 1अंक की कमी आती है। यदि अन्य दो टॉपर्स को छोड़कर “टॉपर का उच्चतम स्कोर 85 से अधिक नहीं है” उसके बाद न्यूनतम स्कोर टॉपर क्या स्कोर क्या हो सकता है?
A. 90
B. 95
C. 92
D. 88
Ans: B

Solution
Total score of 40 students =40×76 = 3040
The total score of the top 3 scorers = 3040–(37×75)= 265
To minimize the score of the top scorer, the other two top scorers score the maximum they can = 85 marks each.
So, the top scorer scored = 265–170 = 95 marks.

Practice Quiz -5

The distance between Jaipur and Mumbai is 778 km. A train covers the journey from Jaipur to Mumbai at 84 km per hour and returns back to Jaipur with a uniform speed of 56 km per hour. Find the average speed of train during the whole journey.
जयपुर और मुंबई के बीच की दूरी 778 किमी है। एक ट्रेन 84 किमी प्रति घंटे की रफ्तार से जयपुर से मुंबई की यात्रा को कवर करती है और 56 किमी प्रति घंटे की समान गति के साथ वापस जयपुर लौटती है। पूरी यात्रा के दौरान ट्रेन की औसत गति ज्ञात कीजिए।
A. 60.3 km/hr
B. 35.0 km/hr
C. 57.5 km/hr
D. 67.2 km/hr
Ans: D

Solution
Total distance = 778×2 = 1556
Time is taken to travel from Jaipur to Mumbai = 778/84= 9.26 hr
Time taken to travel from Mumbai to Jaipur =77856 = 13.89 hr
Total time = 23.15
Average speed =1556/23.15 = 67.25 km/hr

Average | Free Online Test Details

Average Free Online test Details

Exam Practice NameAverage
Number of Questions20
Type of QuestionsMULTIPLE CHOICE
LanguagesEnglish / Hindi

Are you ready for this exam practice?

Average | Free Online Test Set-1

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

Average | Free Online Test Set-2

Instructions:

Each question carry 1 mark, no negative marks.
Click the ‘Finish quiz’ button to Submit your answers.
Don’t refresh the page or click back button of browser. your work will be lost.
If you want to give the answer to the question later, click the Review Question button.

We hope you enjoyed the practice. Now the practice is over. But before ending this practice. It is our request, Please share the Average | Free Online Test and Practicequestion link with your friends on social media.

Keep practising to crack the exams. Best of luck for exams.

Friends, If you have any suggestion as feedback then E-mail us: info.examswrestlers@gmail.com

Click on the button to Like our page on Facebook:- 

Subscribe Exams’ Wrestlers Channel:-

Click here to Follow Exams’ Wrestlers on twitter:- Exams' Wrestlers Twitter Account

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here